Nie wszystkie produkty prezentują się dobrze w tym samym świetle, dlatego ważne jest aby oświetlenie punktowe odpowiadało danej kategorii produktów. Tylko wtedy możemy atrakcyjnie przedstawić najważniejsze cechy. Na uwagę zasługują produkty spożywcze z kategorii pieczywo oraz owoce i warzywa. Jednak w pierwszej kolejności warto pochylić się nad tematem oświetlenia lady mięsno – wędliniarskiej.
Odpowiedni wygląd stoiska i wyeksponowanie towaru w ladzie z mięsem jest niezwykle istotne. Ważne są najmniejsze szczegóły, które potrafią skutecznie przyciągnąć klienta. Głównym czynnikiem atrakcyjnego wyglądu mięsa jest światło. Na mięso i wędliny powinno stosować się światło o barwie lekko różowo - czerwonej aby wzmocnić intensywność barwy świeżych produktów. Wyroby w ladzie muszą wyglądać naturalnie. Mięso musi mieć kolor czerwony, paski tłuszczu i żył powinny mieć kolor biały, dzięki temu będzie wyglądało na świeże. Taka prezentacja produktu sprawi, że stanie się atrakcyjny dla klienta. Dobrze dobrane widmo światło, spowalnia uszkodzenia i procesy starzenia.
W ladzie mięso – wędliniarskiej mogą znajdować się również sery, ryby i wyroby garmażeryjne. Należy pamiętać, że oświetlenie tych produktów w ten sam sposób co mięsa i wędlin nie da pożądanego efektu. Ryby będę wyglądały na świeże gdy oświetlimy je światłem białym. Czerwone widmo światła spowoduje, że optycznie postarzymy wygląd i uzyskamy efekt nieświeżego produktu. Sery i garmaż najlepiej będą się prezentowały w świetle ciepłym. Dodatkowo dobranie odpowiedniego spektrum światła spowolni proces utlenia lipidów (zjawisko blaknięcia) i zwiększy atrakcyjność sera w oczach konsumenta.
Odpowiednie parametry oświetlenia oraz estetyka eskpozycji ma duży wpływ na rotację produktów. Warto postawić na rozwiązania, które przedłużą świeżość produktów i podkreślą barwę sprzedawanych wyrobów co przyczyni się do wzrostu sprzedaży i zmniejszy straty w wyrzucanej żywności.